Italská pizza
Ingredience
400 g hladké mouky, 3-4 g čerstvého droždí, 200 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 50 ml olivového oleje
Postup
Do mísy rozdrobíme droždí, zalijeme vodou, přidáme cukr, zasypeme moukou, osolíme, přilijeme olej a vypracujeme měkké hladké těsto. Můžeme je také nechat vypracovat v domácí pekárně.
Důkladně propracované těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na třetiny a vytvarujeme kulaté bochánky.
Z každého kousku vytvarujeme placku, kterou pečlivě roztáhneme dotenka na 1 mm.
Placku potřeme rajčatovou omáčkou a obložíme dle zvyklostí či chuti.
Troubu rozpálíme na 250°C (pokud to jde i víc), vložíme pizzu a upečeme do zrůžovění okrajů (7-10 minut).
Minipizzy
Ingredience
těsto: 100 ml vody, 80 ml oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 300 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí
náplň: 3 lžíce rajského protlaku, 2 stroužky česneku, 150 g šunky nebo šunkového salámu, 3 rajčata, 150 g mozzarelly, koření na pizzu, sušené oregano, čerstvá bazalka
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, v pekárně nebo ručně. Necháme vykynout.
Nakynuté těsto rozválíme na 2-3 mm, vykrájíme kolečka a naskládáme na plech vyložený papírem na pečení.
Každé kolečko potřeme protlakem smíchaným s rozmačkaným česnekem a lehce posypeme kořením na pizzu. Obložíme šunkou, kolečkem rajčete, kouskem mozzarelly a posypeme oreganem.
Ve vyhřáté troubě upečeme (210°C, 10-15 minut).
Před podáváním ozdobíme lístky čerstvé bazalky.
1 dávka - 24 ks